Residuos de frutas y vegetales como materias primas para la producción de biocombustibles: potencial en el estado de Guanajuato
PDF (Spanish)

Keywords

residuos de fruta
residuos de verdura
manejo de residuos orgánicos
normatividad

How to Cite

Residuos de frutas y vegetales como materias primas para la producción de biocombustibles: potencial en el estado de Guanajuato. (2022). Digital Ciencia@UAQRO, 15(1), 8-19. https://revistas.uaq.mx/index.php/ciencia/article/view/697

Abstract

Organic wastes’ handling is an issue for the cities, due to the great volumes daily generated. Among such wastes, those corresponding to fruits and vegetables can be mentioned; these are produced in great amounts in markets and supermarkets. Even when such wastes are no longer suitable for human consumption, they can be employed as carbon source to produce fuels and other derivatives. In this work, a general overview on the generation of organic wastes in Mexico, particularly fruit and vegetables wasted, is presented. A discussion is presented in terms of their availability, characteristics and the current normativity related to their handling. Moreover, their potential as raw material to produce biofuels will be discussed.

PDF (Spanish)

References

Acurio, G., Rossin, A., Texeira, P.F. y Zepeda, F. (1997). Diagnóstico de la situación del manejo de residuos sólidos municipales en América Latina y el Caribe. BID, Organización Panamericana. Washington, D.C. Extraído el 04 de octubre de 2021 desde: https://publications.iadb.org/publications/spanish/document/Diagn%C3%B3stico-de-la-situaci%C3%B3n-del-manejo-de-residuos-s%C3%B3lidos-municipales-en-Am%C3%A9rica-Latina-y-el-Caribe.pdf

Aruwajoye, G., Kassim, A., Saha, A. y Kana, E. (2020). Prospects for the improvement of bioethanol and biohydrogen production from mixed starch-based agricultural wastes. Energies, 13(24), 6609.

Carrillo-Nieves, D., Rostro Alanís, M.J., de la Cruz Quiroz, R., Ruiz, H.A., Iqbal, H.M.N. y Parra-Saldívar, R. (2019). Current status and future trends of bioethanol production from agro-industrial wastes in Mexico. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 102, 63-74.

Dagde, K.K. (2019). Extraction of vegetable oil from avocado seeds for production of biodiesel. Journal of Applied Sciences and Environmental Management, 23(2), 215-221.

Demichelis, F., Laghezza, M., Chiappero, M. y Fiore, S. (2020). Technical, economic and environmental assessement of bioethanol biorefinery from waste biomass. Journal of Cleaner Production, 277, 124111.

DOF (2003). Ley General para la Prevención y Gestión Integral de Residuos, México. Extraído el 20 de julio de 2021 desde: http://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/263_180121.pdf

Gebremariam, S.N. y Marchetti, J.M. (2018). Economics of biodiesel production: Review. Energy Conversion and Management, 168, 74-84.

INEGI (2013). Censo Nacional de Gobiernos Municipales y Delegacionales 2011 (CNGMD), México. Extraído el 30 de septiembre de 2021 desde: https://www.inegi.org.mx/programas/cngmd/2011/

Li, C., Yang, X., Gao, S., Chuh, A.H. y Lin, C.S.K. (2018). Hydrolysis of fruit and vegetable waste for efficient succinic acid production with engineered Yarrowia lipolytica. Journal of Cleaner Production, 179, 151-159.

Li, W. y Achal, V. (2020). Environmental and health impacts due to e-waste disposal in China – a review. Science of the Total Environment, 737, 139745.

ONU México (s.f.). Objetivos de Desarrollo Sostenible. Extraído el 28 de julio de 2021 desde: https://www.onu.org.mx/agenda-2030/objetivos-del-desarrollo-sostenible/.

Prabhakar Soudham, V. (2015). Biochemical conversion of biomass to biofuels: pretreatment-detoxification-hydrolysis-fermentation. Umeå, Suecia: VMC-KBC Umeå.

Raven, S., Francis, A., Srivastava, C., Kezo, S. y Tiwari, A. (2019). Fungal biofuels: innovative approaches. En A.N. Yadav, S. Singh, S. Mishra, A. Gupta (Eds.), Recent Advancement in White Biotechnology Through Fungi. Volume 2: Perspective for Value-Added Products and Environments (pp. 385–405). Cham, Suiza: Springer.

Rivadeneira, J.P., Wu, T., Ybanez, Q., Dorado, A.A., Migo, V.P., Nayve, F.R.P. y Castillo-Israel, K.A.T. (2020). Microwave-assisted extraction of pectin from “Saba” banana peel waste: optimization, characterization, and rheology study. International Journal of Food Science, 2020, 8879425.

Santiago-Ortega, M., Honorato-Salazar, J.A., Quero-Carrillo, A.R., Hernández-Garay, A., López Castañeda, C. y López-Guerrero, I. (2016). Biomasa de Urochloa brizantha cv. Toledo como materia prima para la producción de bioetanol. Agrociencia, 50(6), 711-726.

SEMARNAT (2012). Diagnóstico Básico para la Gestión Integral de los Residuos, México. Extraído el 10 de agosto de 2021 desde: https://www.gob.mx/semarnat/documentos/programas-para-la-prevenciion-y-gestion-integral-de-los-residuos

SEMARNAT (2013). Informe de la situación del medio ambiente en México – Compendio de estadísticas ambientales, indicadores clave y de desempeño ambiental, México. Extraído el 10 de agosto de 2021 desde: https://apps1.semarnat.gob.mx:8443/dgeia/informe_12/07_residuos/cap7_1.html

SMAOT (2020). Programa Estatal Para La Prevención y Gestión Integral de los Residuos de Manejo Especial de Guanajuato (BORRADOR PARA CONSULTA). Extraído el 20 de julio de 2021 desde: https://smaot.guanajuato.gob.mx/sitio/manejo-integral-de-residuos/197/Programa-Estatal-para-la-Prevencion-y-Gesti%C3%B3n-Integral-de-los-Residuos-de-Manejo-Especial-de-Guanajuato

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Digital Ciencia@UAQRO