Primary Production Systems Based on Agroecology, Agrobiodiversity and Bioethics to Proceed Towards Sustainable Production
Main Article Content
Abstract
Nowadays, primary food production systems are strongly criticized because of the production methods implemented during the green revolution which have not complied with everything agreed in its process. Without noticed, how all these situations lead to a bioethical philosophical debate. The objective of this review is to present the current situation regarding these practices and the possible approach proposed by different authors for an adequate or sustainable management based on an interdisciplinary perspective. This document presents an analysis of the impact that biotechnological advances have had to achieve a sustainable management of these production systems in recent years. It was concluded that the traditional way of ecological agriculture of small producers in rural areas was and should be the cultural base of production due with new technologies in order to develop sustainable primary production systems contemplating social, ethical, ecological, and economic conscience, in benefit of each and everyone.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
How to Cite
References
Alba, Á., Á. Burgos, J. Cárdenas, K. Lara, A. Sierra y G. A. Montoya Rojas (2013). Research Panorama on the Second Green Revolution in the World and Colombia. TECCIENCIA, 8 (15), 49-64. https://doi.org/10.18180/tecciencia.2013.15.6
Altieri, M. (2004). Linking Ecologists and Traditional Farmers in the Search for Sustainable Agriculture. Frontiers in Ecology and the Environment, 2 (1), 35-42. https://doi.org/10.1890/1540-9295(2004)002[0035:LEATFI]2.0.CO;2
Altieri, M. A. (2000). The Ecological Impacts of Transgenic Crops on Agroecosystem Health. Ecosystem Health, (6), 13-23.
Altieri, M. A. (2003). Dimensiones éticas de la crítica agroecológica a la biotecnología agrícola. Acta bioethica, 9 (1), 47-61. https://dx.doi.org/10.4067/S1726-569X2003000100005
Asenjo Alarcón, J. (2021). Reflexión sobre una política pública para la gestión y control ambiental. Rev. Recien. 10 (1), 37-47. Disponible en: https://revista.cep.org.pe/index.php/RECIEN/article/view/59/72
Baquero, F. S., M. R. Fazzone y C. Falconi (2007). Políticas para la agricultura familiar en América Latina y el Caribe. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-a1244s.pdf
Bartkowski, B., I. Theesfeld, F. Pirscher y J. Timaeus (2018). Snipping around for Food: Economic, Ethical and Policy Implications of CRISPR/Cas Genome Editing. Geoforum, (96), 172-180. https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2018.07.017
Bergel, S. D. (2017). La agrobiodiversidad como tema bioético. Alegatos, (96).
Carmagnani, M. (2008). La agricultura familiar en América Latina. Problemas del desarrollo, 39 (153), 11-56. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S030170362008000200002&lng=es&tlng=es
Carson, R. (2005). La primavera silenciosa, Madrid: Crítica.
Ceccon, E. (2008). La revolución verde tragedia en dos actos. Ciencias, 1 (91), 21-29. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/644/64411463004.pdf
Chilón Camacho, E. (2017). Revolución verde. Agricultura y suelos, aportes y controversias. 3 (3). Disponible en: http://www.ojs.agro.umsa.bo/index.php/ATP/article/view/174
Collaguazo Cañar, R. C. (2019). Revisión de métodos para medir la sostenibilidad agraria para el sistema de producción cacao (Examen complexivo). UTMACH, Unidad Académica de Ciencias Agropecuarias. Machala: Ecuador. Disponible en: http://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/14665
Cruz Morales, J., y J. G. Pérez Gómez (2018). Seguridad, diversidad y alimentos culturalmente preferidos por familias rurales de municipios marginados de Chiapas, México. Geografía Agrícola, (61). https://doi.org/10.5154/r.rga.2017.61.05
Dickens, B. (2005) International Bioethics: Reaching Beyond National Borders. Lancet (366), 195-196. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)66892-4
Di Clemente, E., J. M. Hernández Mogollón y T. López-Guzmán (2014). La gastronomía como patrimonio cultural y motor del desarrollo turístico. Un análisis DAFO para Extremadura. Tejuelo. Didáctica de la Lengua y la Literatura. Educación, (9), 817-833.
Douglas, H. (2009). Science, Policy, and the Value-free Ideal. University of Pittsburgh Press.
Dussel, E. (1973). Para una ética de la liberación latinoamericana. Buenos Aires: Siglo XXI Editores.
Eilenberg, J., A. Hajek y C. Lomer (2001). Suggestions for Unifying the Terminology in Biological Control. Biocontrol, (46), 387-400. https://doi.org/10.1023/A:1014193329979
ENSANUT (2018).
Epule Epule, T. (2019). Contribution of Organic Farming Towards Global Food Security: An Overview. Organic Farming. El Sevier. http://10.1016/B978-0-12-813272-2.00001-X
FAO (2019). El sistema alimentario en México - Oportunidades para el campo mexicano en la Agenda 2030 de Desarrollo Sostenible. Ciudad de México. Disponible en: https://www.fao.org/publications/card/es/c/CA2910ES/
FAO (2021). La ética en la alimentación y la agricultura. Disponible en: https://www.fao.org/3/x9601s/x9601s03.htm
Félix Flores, E. (2017). Análisis de la cadena de abastecimiento de la leche y su impacto en el índice de precios al consumidor en la ciudad de Quito en el período 2016 al 2017. Ecuador: Universidad Internacional SEK Facultad de Ciencias Sociales y Jurídicas. Disponible en: http://repositorio.uisek.edu.ec/handle/123456789/2706
Fernández, N., E. Pujol y E. Maher (2012). Los plaguicidas aquí y ahora. Buenos Aires: Ciencias Naturales. Disponible en: http://repositorio.educacion.gov.ar:8080/dspace/handle/123456789/110363
Fuller, D. Q., T. Denham, M. Arroyo-Kalina, L. Lucas, C. J. Stevens, L. Qin, R. G. Allaby, M. D. Purugganan (2014). Convergent Evolution and Parallelism in Plant Domestication Revealed by An Expanding Archaeological Record. PNAS, 111 (17). Disponible en: http://10.1073/pnas.1308937110
Galán Ramírez, G. A. (2021). Patrón de alimentación en México. Alimentación para la Salud. Disponible en: https://alimentacionysalud.unam.mx/patron-de-alimentacion-en-mexico/
García Olmedo, F. (1999). La tercera revolución verde. En: XV Curso de Especialización FEDNA: Avances en Nutrición y Alimentación Animal. Disponible en: http://fundacionfedna.org/sites/default/files/99CAP1.pdf
Gómez Oliver, L., y A. Tacuba Santos (2017). La política de desarrollo rural en México. ¿Existe correspondencia entre lo formal y lo real?. Economía UNAM 14 (42). Disponible en: http://www.scielo.org.mx/pdf/eunam/v14n42/1665-952X-eunam-14-42-93.pdf
Gutiérrez Núñez, N. L. (2020). Revolución verde en los suelos agrícolas de México. Ciencia, políticas públicas y agricultura del maíz, 1943-1961. Mundo Agrario, 21 (47). https://doi.org/10.24215/15155994e142
Halperin, M. (1982). The Agrarian Question and Reformism in Latin America. Canadian Journal of Political Science, 15 (4), 861-862. doi:10.1017/S0008423900052379.
Harfouche A. L., V. Petousi, R. Mailan, J. Sweet, T. Twardowski y A. Altman (2021). Promoting Ethically Responsible Use of Agricultural. Biotechnology. Trends in Plant Science, 26 (6), 546-559. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2020.12.015.
Hindmarsh R. (1991). The Flawed “Sustainable” Promise of Genetic Engineering. The Ecologist, (21), 196-205.
Holt-Giménez E., y M. A. Altieri (2013). Agroecología, soberanía alimentaria y la nueva revolución verde. Agroecología, 8 (2), 65-72. Disponible en: https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/212201
Isman, M. B., e Y. Akhtar (2007). Plant Natural Products As a Source for Developing Environmentally Acceptable Insecticides. En R. Ishaaya I Nauen y A. R. Horowitz (eds.). Insecticides Design Using Advanced Technologies (pp. 235-248). Berlin/Heidelberg: Springer-Verlag. https://doi.org/10.1007/978-3-540-46907-0_10
Korhonen, J., C. Nuur, A. Feldmann, S. E. Birkie (2018). Circular Economy As an Essentially Contested Concept. Journal of Cleaner Production, 175 (20), 544-552. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.12.111
Krimsky, S., y R. P. Wrubel (1996). Agricultural Biotechnology and the Environment: Science, Policy and Social Issues. Urbana: University of Illinois Press.
Lecaros Urzúa, J. A. (2013). La ética medio ambiental: principios y valores para una ciudadanía responsable en la sociedad global. Acta bioeth, 19 (2). http://dx.doi.org/10.4067/S1726-569X2013000200002
Leopold, A. (2014). The Land Ethic. En F. O. Ndubisi (ed.). The Ecological Design and Planning Reader. Washington, DC: Island Press. https://doi.org/10.5822/978-1-61091-491-8_12
Martínez, A. N., y A. M. Porcelli (2018). Estudio sobre la economía circular como una alternativa sustentable frente al ocaso de la economía tradicional (primera parte). Lex. Revista de la Facultad de Derecho y Ciencia Política de la Universidad Alas Peruanas. 16 (22), 301-334.
Martinez-Conde, S., y S. L. Macknik (2017). Finding the Plot in Science Storytelling in Hopes of Enhancing Science Communication. https://doi.org/10.1073/pnas.1711790114
Martínez Sepúlveda, J.A. (2021). Oportunidades de evolución para la actividad productiva: regeneración, circularidad y crecimiento verde. En M. P. Ramírez Salazar. Sociedad e Innovación en tiempos de Pandemia, el virus que activó la innovación. EAN.
Martínez-Valdés, M. G. (2020). Gestión por procesos en la seguridad alimentaria del Estado de Tabasco. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 31 (57). https://doi.org/10.24836/es.v31i57.1079
Martínez Valdés M. G, G. Mercado Mancera, E. Rivera Custodio y V. H. Virgilio Méndez (2020). Aspectos que influyen en el desarrollo de la seguridad alimentaria en el sector social. Población y Desarrollo. 26 (51), 51-70. https://doi.org/10.18004/pdfce/2076-054x/2020.026.51.051
Mepham, B. (2005). Bioethics: An Introduction for the Biosciences. Oxford University Press.
Mercado Cuevas, J. A. (2019). Evaluación de prácticas de manejo y cosecha en maní (Arachis hypogaea L), aplicando la NTON 11 039–13 Norma de inocuidad del maní, en el occidente de Nicaragua, Enero a diciembre 2014. Nicaragua: Universidad Nacional Agraria.
Morales Zavaleta, E. (2019). Comité de Bioética para el sector agrícola. En E. Rivera Espinosa (2019). Solidaridad y responsabilidad social en la práctica educativa. Universidad Autónoma de Chapingo.
Morin, E. (2006). El método 6. Ética. Madrid: Cátedra.
Pérez Salazar, K. (2020). Papel de la bioética en el desarrollo de técnicas agroecológicas y sostenibles. Una apuesta por la seguridad alimentaria. In edubioetica2020. Disponible en: http://edubioetica2020.sld.cu/index.php/edubioetica/2020/paper/view/52/43
Pretty, J. N. (1995). Regenerating Agriculture. Londres: National Academy Press.
Rapallo R., y R. Rivera (2019). Nuevos Patrones alimentarios, más desafíos para los sistemas alimentarios. FAO. Disponible en: http://www.fao.org/3/ca5449es/ca5449es.pdf
Riechmann, J., y J. Tickner (coords.) (2002). El principio de precaución en medio ambiente y salud pública: de las definiciones a la práctica. Barcelona: Icaria.
Rivas Platero, G. G., A. M. Rodríguez Cortés, D. Padillo Castillo, L. Hernández Hernández y J. G. Suchini Ramirez (2013). Bancos Comunitarios de Semillas Criollas: una opción para la conservación de la agrobiodiversidad. Disponible en: https://www.catie.ac.cr/guatemala/attachments/article/17/bancos-comunitarios-de-semillas-criollas.pdf
Sales, R.G., y B. Guida-Johnson (2018). Percepción ambiental y producción de alimentos para autoconsumo en tierras secas no irrigadas de Mendoza, Argentina. Rev. geogr. Norte Gd, (71). Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34022018000300109
Santilli, J. (2009). Agrobiodiversidade e direitos dos agricultores. San Pablo: Peirópolis.
Secretaría de Bienestar (2019). En busca de una soberanía alimentaria. Gobierno de México.
Shankar, B. K. y P. Tripathi (2021). Bio-rational Approaches for Management of Major Brinjal Pests: A Review. The Pharma Innovation Journal, 10 (5), 378-381. Disponible en: https://www.thepharmajournal.com/archives/2021/vol10issue5S/PartF/S-10-5-20-826.pdf
Silva Chang, J. (2018). Alcances de la Norma Final sobre Controles Preventivos para Alimentos de Consumo Humano. Perú: Departamento de Gestión de la Calidad. Recuperado de: https://repositorio.promperu.gob.pe/handle/123456789/3576
Uphoff, N. (2002). Agroecological Innovations: Increasing Food Production with Participatory Development. Londres: Earthscan. Disponible en: https://10.1093/erae/30.3.412
Wahengbam, J., L. S. Bhushan, J. B. Patil y J. Pathma (2021). Insecticide Derived from Natural Product Products: Diversity and Potential Applications. En A. N. Yadav, J. Singh, C. Singh y N. Yadav (eds.). Current Trends in Microbial Biotechnology for Sustainable Agriculture. Environmental and Microbial Biotechnology. Singapore: Springer. Disponible en: https://10.1007/978-981-15-6949-4_17
Wells, J. C. K., y J. T. Stock (2020). Life History Transitions at the Origins of Agriculture: A Model for Understanding How Niche Construction Impacts Human Growth, Demography and Health. Disponible en: https://doi.org/10.3389/fendo.2020.00325.
Wilches Flórez, Á. M. (2011). La propuesta bioética de Van Rensselaer Potter, cuatro décadas después, Opción, 27 (66), 70-84. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31022314005
Worster, D. (1996). The Two Cultures Revisited: Environmental History and the Environmental Sciences. Environmental and History Journal, 2 (1), 3-14.