Primary Production Systems Based on Agroecology, Agrobiodiversity and Bioethics to Proceed Towards Sustainable Production

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Mark Schoor
Ana Patricia Arenas Salazar

Abstract

Nowadays, primary food production systems are strongly criticized because of the production methods implemented during the green revolution which have not complied with everything agreed in its process. Without noticed, how all these situations lead to a bioethical philosophical debate. The objective of this review is to present the current situation regarding these practices and the possible approach proposed by different authors for an adequate or sustainable management based on an interdisciplinary perspective. This document presents an analysis of the impact that biotechnological advances have had to achieve a sustainable management of these production systems in recent years. It was concluded that the traditional way of ecological agriculture of small producers in rural areas was and should be the cultural base of production due with new technologies in order to develop sustainable primary production systems contemplating social, ethical, ecological, and economic conscience, in benefit of each and everyone.

Article Details

How to Cite
Primary Production Systems Based on Agroecology, Agrobiodiversity and Bioethics to Proceed Towards Sustainable Production . (2022). Estancias, 2(4), 281-299. https://revistas.uaq.mx/index.php/estancias/article/view/1053
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Author Biographies

Mark Schoor, Facultad de Ingeniería de la Universidad Autónoma de Querétaro, México.

Doctorante del posgrado en Ingeniería en Biosistemas con línea de investigación en Diseño y Análisis de Biosistemas por la UAQ. Es Maestro en Estudios de América del Norte y América Latina por la Universidad de Passau, Alemania. Docente adscrito a la Facultad de Ingeniería de la UAQ. Tiene experiencia en desarrollo de proyectos de emprendedurismo y micro-empresas.

Ana Patricia Arenas Salazar, Facultad de Ingeniería de la Universidad Autónoma de Querétaro, México.

Doctorante del posgrado en Ingeniería en Biosistemas con línea de investigación en Nutracéuticos, Metabolitos y Valor agregado por la UAQ. Docente de la Facultad de Ingeniería de la misma casa de estudios. Es Maestra en Nutrición y Salud, con especialidad en Micronutrición por la Universidad de Bourgogne, Francia,  y especialidad en Diabetología por la Universidad de Strasbourg Francia.

How to Cite

Primary Production Systems Based on Agroecology, Agrobiodiversity and Bioethics to Proceed Towards Sustainable Production . (2022). Estancias, 2(4), 281-299. https://revistas.uaq.mx/index.php/estancias/article/view/1053

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